Witajcie,
W odpowiedzi na prośbę MILA25, podaję przepis na konfiturę dyniowo-jabłkowo-pomarańczową.
Bardzo łatwo ją zrobić.
Także przepis głównie dla Ciebie Mila25 :*
Konfitura dyniowo-pomarańczowo-jabłkowa
Składniki
* dynia (na ok. 3 słoiki) - 1,5 kg po obraniu i "wydrylowaniu"
* kwasek cytrynowy (w proszku)
* 1 średnie jabłko
* galaretka pomarańczowa
* dżem-fix 2 opakowania (te małe saszetki - jak kisiel lub budyń)
* goździki (ok. 8 szt.)
* cukier (ja dałam 8 łyżek)
Przygotowanie
Obrać dynię i pokroić w kostki (małe szybciej się ugotują), zalać wodą do 1/3 wysokości i gotować do miękkości.
Gdy dynia zaczyna się robić miękka, a całość się zagotowała, dodajemy kwasek cytrynowy (sypałam na oko-dla smaku) i goździki.
Gotujemy ok. 5 min., po czym wyjmujemy goździki.
Dusimy dalej pod przykryciem, a gdy dynia będzie prawie całkiem miękka, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczki jabłko.
Gdy całość jest miękka, dodajemy galaretkę pomarańczową (suchą ! - po prostu wsypujemy) oraz dżemfix (dałam 2 opakowania, bo po jednym, wciąż była za rzadka).
Mieszamy ciągle, aż do całkowitego połączenia składników. Teraz dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy.
Tu jeszcze jest czas na ewentualne poprawki - czy dodać kwasek cytrynowy, czy cukier itd.
To już wszystko ! Gdy zniknie piana (czasem się robi po dżemfixie), jeszcze gorący wywar, nalewamy do: UWAGA : WYPARZONYCH i jeszcze ciepłych słoików (i zakrętek), po czym dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do następnego dnia, gdy całość stężeje. Ja nigdy nie nalewam do pełnego słoika, tylko troszkę zostawiam, aby gdy są do góry dnem, widać czy już stężały.
To wszystko.
Zamiast galaretki pomarańczowej można dodać jakąkolwiek inną - zmieni to smak konfitury.
Drugą konfiturę zrobiłam z dodatkiem galaretki truskawkowej - jest bardziej kwaskowa i orzeźwiająca.
A zatem, pole popisu jest nieograniczone :)
Konfitura jest smaczna i wystarczy posmarować chleb masłem i konfiturą. Idealna prostota :) I obowiązkowo do tego herbatka Grzaniec z imbirem.
Pozdrawiam,
Agnieszka