Witajcie,
W odpowiedzi na prośbę MILA25, podaję przepis na konfiturę dyniowo-jabłkowo-pomarańczową.
Bardzo łatwo ją zrobić.
Także przepis głównie dla Ciebie Mila25 :*
Konfitura dyniowo-pomarańczowo-jabłkowa
Składniki
* dynia (na ok. 3 słoiki) - 1,5 kg po obraniu i "wydrylowaniu"
* kwasek cytrynowy (w proszku)
* 1 średnie jabłko
* galaretka pomarańczowa
* dżem-fix 2 opakowania (te małe saszetki - jak kisiel lub budyń)
* goździki (ok. 8 szt.)
* cukier (ja dałam 8 łyżek)
Przygotowanie
Obrać dynię i pokroić w kostki (małe szybciej się ugotują), zalać wodą do 1/3 wysokości i gotować do miękkości.
Gotujemy ok. 5 min., po czym wyjmujemy goździki.
Dusimy dalej pod przykryciem, a gdy dynia będzie prawie całkiem miękka, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczki jabłko.
Gdy całość jest miękka, dodajemy galaretkę pomarańczową (suchą ! - po prostu wsypujemy) oraz dżemfix (dałam 2 opakowania, bo po jednym, wciąż była za rzadka).
Mieszamy ciągle, aż do całkowitego połączenia składników. Teraz dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy.
Tu jeszcze jest czas na ewentualne poprawki - czy dodać kwasek cytrynowy, czy cukier itd.
To wszystko.
Zamiast galaretki pomarańczowej można dodać jakąkolwiek inną - zmieni to smak konfitury.
Drugą konfiturę zrobiłam z dodatkiem galaretki truskawkowej - jest bardziej kwaskowa i orzeźwiająca.
A zatem, pole popisu jest nieograniczone :)
Konfitura jest smaczna i wystarczy posmarować chleb masłem i konfiturą. Idealna prostota :) I obowiązkowo do tego herbatka Grzaniec z imbirem.
Pozdrawiam,
Agnieszka
7 uskrzydlających komentarzy:
łooo matko.musi być pyszna!! a jak cudnie w tym słoiczku wygląda!
z przepisu chętnie skorzystam ;-)
Pozdrawiam i zapraszam na candy pergaminowe
Wygląda bardzo apetycznie :) a jak estetycznie "opakowane" :)
Dziękuję za odwiedziny i za udział w mojej zabawie życzę powodzenia w dniu losowania :)
Pozdrawiam serdecznie
Imbryczku prosze o adres do wysyłki :) za licznik
Witaj, dziękuję za odwiedziny i udział w candy, życzę powodzenia!
Pięknie tutaj u Ciebie, twórczo i ciekawie, z przyjemnością zostaję!
Przepis super:)
Pozdrowienia z Podbeskidzia, BULMA
Dziękuję :)
Czekam na dostawę dyni i biorę się do roboty.
Pozdrawiam Mila
mm wygląda smakowicie! pani na rynku mówiła, że dynia do końca listopada, więc mam już mało czasu na podobne wyzwania ;)
Prześlij komentarz